om min utbildning – att läsa grafisk design på berghs

nu kommer ett inlägg som jag tänker svarar på en del frågor jag får ofta och det är frågorna kring vad sjutton det är jag pluggar egentligen.

snabbförklaring: som grafisk designer kan du t ex jobba med att formge förpackningar eller böcker eller tidningar eller göra logotyper. du kan också jobba som motion designer och göra rörliga identiteter till filmer eller tv-serier eller så kan du jobba på reklambyrå och göra ut reklam. egentligen handlar det om att kombinera text och bild och form och färg och i bland i serie (rörligt) för att det ska säga det som är tänkt. det handlar om att välja ett typsnitt till ett varumärke som ska vara kaxigt eller att rita en logotyp som känns vänlig. men det handlar egentligen också om pedagogik: att förenkla och göra förståeligt. förklara. grafisk design kan vara superuppstyrt griddat rakt men det kan också vara rörigt eller dynamiskt färgglatt kaosigt äh jag kan inte förklara bättre vi går vidare.

berghsreceptionen på vår skola

jag läser ju grafisk design på berghs school of communication. berghs är en kommunikationsskola som också har heltidsutbildningar i t ex reklam och strategisk kommunikation och pr + en himla massa andra kurser. min utbilning är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som till hälften bekostas av staten men till hälften måste du själv stå för studieavgiften. den ligger på 45 000 kronor per termin och sen går det att låna halva den summan i ett merkostnadslån från csn. (UPPDATERING VÅREN 2016: nu går det att låna för hela utbildningen av csn! men om du läser detta långt senare kolla upp.) jag har den stora turen att kunna låna pengar av mina föräldrar för att kunna gå. dock är de flesta som går berghs lite äldre (jag är bland de yngsta i min klass och medelåldern ligger på 25 år) och har jobbat en del innan utbildningen = samlat pengar till studieavgiften. jag tror att det finns en del stipendier att söka men är osäker på vilka/hur.

du ansöker till utbildningen med arbetsprov och sen kan du bli kallad till intervju och därefter får du veta om du kommit in. arbetsproverna brukar släppas i februari varje år och går efter olika teman som är genomgripande för alla heltidsutbildningar men med speciella uppgifter för varje. till exempel: när jag sökte handlade det om valet och att få fler att rösta och förra året om att väcka liv i ett gammalt utdött varumärke.

foto från min förra praktikplats studio lovelock

utbildningen är som sagt en YH-utbilning och de flesta föreläsare vi har är inte lärare/pedagoger utan personer från *branschen* som kommer in och håller kurser och föreläser. under våra fyra terminer har vi två praktikperioder där den första var vid den andra terminens slut (alltså i våras) och den andra börjar nu i slutet på november. i maj var jag i london på studio lovelock där jag stannade i nio veckor istället för fyra. det var ju sommarlov och jag fick möjligheten och jag trivdes så fint (läs alla inlägg från de veckorna i london 2015-kategorin). nu i december ska jag vara på en designstudio som heter bankerwessel. är så himla peppad på det!

hittills har vi haft kurser som communication design (som är vårat *huvudämne* och som också linjen nu bytt namn till. den är baserad på att utforska yrkesrollen på ett ungefär) -> motion design som handlar om rörlig grafik/film och after effects och projektioner-ish -> designhistoria som är vad det låter som -> typografi -> visuell kultur (tolka bilder ungefär) -> strategisk design. till exempel!

vi jobbar väldigt mycket i grupp och kurserna är nästan alltid uppbyggda så att parallellt med föreläsningar och under handledning får vi en brief att lösa och ofta är det tillsammans med en kund. vi har haft samarbeten med vasamuseet dramaten stadsmissionen och unicef som exempel. det är kul att kursena är projektbaserade och att det är *på riktigt* men det innebär ju också att i vågor är det otroligt mycket att göra + att det kan bli lite för tävlingsinriktat. i slutet på projekt är det ju alltid så jäkla mycket att göra att det känns som att en bor på skolan när en är där kvällar nätter helger men det är så jäkla fint när allt är klart och en känner att en gjort något bra. annars är det normala lektionstid från 9-16. förra året försökte jag upprätthålla mitt sociala liv dvs boka dater med kompisar utanför skolan osv på vardagskvällar men insåg att det var ju bara helt ohållbart för att inte stressa sönder hehe. alltså OBS träffar ju kompisar på vardagar i bland såklart men oftast inte för att ha möjlighet att stanna kvar och jobba om en får mycket att göra.

här är några exempel på arbeten jag gjort i skolan och som jag lagt i min hemsida sar.as med länkar till blogginlägg om jag skrivit om dem:

barrbarr – den här var det allra första vi gjorde i skolan! första uppgiften vi fick i communication design var att paras ihop med en i klassen och lära känna varandra hitta en gemensam nämnare och göra något vad som helst utav det under en vecka. jag och sandra gjorde ett litet minibutikskoncept som sålde skogsgrejer och hette barr.

sicksacksicksack – min fiktiva sömnadstidning som jag gjorde när vi fick i uppgift att skapa vår drömtidning i redaktionell design.

omform – i strategisk design skulle vi göra en strategisk plattform och rebranda stadsmissionens egna varumärket remake. jag döpte om och gjorde omform. 

många krafter småmånga krafter små – vår lösning på den senaste uppgiften som vi fick i förpackningskursen där det handlade om att ta fram ett koncept för att sälja unicefs fältprodukter i butik.

nu byter utbildningen namn till communication design men jag tror att innehållet kommer vara detsamma. här finns info om hur en går tillväga när en söker och så vidare och mer specifik info om kurser på berghs hemsida. har ni fler frågor så kommentera så ska jag försöka svara så gott jag kan. så har vi svaren samlade här att hänvisa till när någon annan undrar. ha det fint!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Hej Sara! Jag studerar just nu en kandidat i ekonomi och funderar på att kombinera denna med studier på Berghs. Vad tror du om det? Kommer det bli för mycket? Får man göra så? Dessutom undrar jag var dina tankar är ang se linjer som är 1 år vs 2 år? Är de lika kraftiga på arbetsmarknaden eller är det lila bra att ta två år när man ändå håller på?

  Inspirerande inlägg!

  Mvh Melinda

  Melinda 2017-05-14 02:43:36
  Svara
 • Så kul och inspirerande att läsa om sånt här när jag själv grubblar över fortsatta studier efter gymnasiet.

  Har du pluggat något annan typ av designutbildning innan? Vad gjorde du efter gymnasiet, pluggade? Jobbade? Reste?

  Tack för att du inspirerar, kram!

  Agnes 2015-11-20 09:23:15 http://Kreativaagnes.devote.se
  Svara
 • Hei fine Sara! Jeg lurte på om du kunne hatt mer om grafisk design på bloggen? For eksempel å gå igjennom programmene du bruker mest og fortelle hvordan du bruker dem? Du har jo veldig fine sy-guider så kanskje du kan gjøre noe av det samme? Likte veldig godt når du viste hvordan du lagde ralfabetet for eksempel!! 🙂 Takk for en inspirerende blogg

  Vilde 2015-11-20 07:21:57
  Svara
 • Dör för dem där små pinsen! Vad innebär det att ni vann tävlingen från Unicef, kommer dem säljas så att en vanlig människa kan köpa dem?

  Ella 2015-11-19 15:13:17
  Svara
  • Svar på Ellas kommentar.

   hej Ella dö inte <3 det var egentligen bara en koncepttävling utan något lovande om vad som skulle ske efter. MEN vi har fått presentera idén igen för fler på unicef och så men när de gör samarbeten så är det egentligen deras återförsäljare som står för produktion osv. vi får se vad som händer! vågar inte hoppas på något men det vore ju asfint om det blidde nåt. säger såklart till isåfall!

   Sara Edström 2015-11-19 18:38:34
   Svara
 • Hej!
  Jag pluggar också grafisk design och kommunikation och undrar lite över din praktik i London, har själv bott där och skulle vara en dröm att åka tillbaka för praktik. Hur gick du till väga för att söka? Visste du att du ville vara i London och utgick från det eller utgick du ifrån studion du praktiserade på? Det här blev lite rörigt, men enkelt sagt, hur gjorde du?
  tack för att du alltid bidrar till inspiration med din blogg!

  Ellinor 2015-11-19 14:33:42
  Svara
  • Svar på Ellinors kommentar.

   hej Ellinor!

   jag hade bestämt mig för att ha praktik just i london snarare än exakt hos vilken byrå och började se mig omkring. googlade design studio london typ och sökte hos dem som verkade intressanta! jag och sofia sökte också som ett team till vissa byråer men tog inte erbjudandet vi fick för att vi kom fram till att det var bättre att vara på en varsin vi både gillade bättre.

   skickade bara mail och portfolio och sa hej jag vill vara hos er vill ni ha mig hör av er! typ och så hade vi skypeintervju och så var det klart!

   tack för fint beröm! kramen

   Sara Edström 2015-11-19 18:20:26
   Svara
 • Tack för det här inlägget!! Har typ sen grundskola varit inställd på att hålla på med design och har alltid siktat in mig på Berghs grafiska designutbildning men är nu kluven. Hur är stämningen/människorna på skolan? Är det mkt kapplöning och bajsnödigheter? Och hur svårt är det egentligen att komma in?

  Har typ läst bloggar i hur många år som helst men tror faktiskt detta är första gången jag kommenterar, tack tack tack för en fantastiskt fin blogg!!

  Hanna 2015-11-19 00:18:13
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   hej och tack för att du läser och kommenterar! <3

   stämningen på min skola är så himla fin tycker jag. precis som du (verkar?) var jag lite orolig innan jag började att det skulle vara elitistiskt och sneda blickar och ja du fattar grejen. och jag vet ju inte om det är min klass/årskullar men alla är SÅ fina och snälla. verkligen. kanske att det kändes ännu mer familjärt förra året när jag gick i ettan då en kände nästan alla (det är typ 5 klasser som går ett år så när du går i tvåan är det bara vi och reklamklassen kvar från året innan) men det är ju en liten skola (ca 250 heltidsstuderande) så de flesta blir ju bekanta.

   angående hur svårt det är att komma in vet jag ju faktiskt inte med tanke på att berghs inte redovisar hur många som söker och att jag klarade det på första försöket. MEN jag hade gått en kvällskurs i grafisk design på berghs innan så helt ny var jag ju inte och de allra flesta i min klass har antingen pluggat inom området tidigare/jobbat med liknande. vi är 50/50 män/kvinnor också så det gör ju att du hamnar i ena urvalsgruppen. jag vet att på två på varje plats kommer på intervju så kommer du så långt är det ju 50 procents chans att komma in sen! hoppas det svarade på dina frågor kramen

   Sara Edström 2015-11-19 10:48:28
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!