syguide: att sy en kimono

syenkimonodet har inte blivit så mycket sömnad på denna blogg nu när jag inte varit hemma eller sytt på länge. SÅ: det är dags att damma av sykategorin. för några månader sen sydde jag en kimono (obs inte en riktig kimono såklart kanske snarare en form av tunn morgonrock/kofta/svepig grej) och fler av er efterfrågade sömnadsinstruktion. er önskan är min lag (nästan) så nästa gång jag sydde en så fotade jag hur jag gjorde och nu hoppas jag att det ska gå att hänga med i min lilla hemmasnickrade syguide. mönsterdelar kimonojag skulle rekommendera ett relativt tunnt tyg med med fall. föredragsvis inte elastiskt (men går nog med testa på om ni får feeling). det jag använde är någon form av syntetiskt material som jag hittade billigt i ohlssons tygers stuvbitslåda.

på bilden ovan ser du de olika mönsterdelarna. de är väldigt enkla former så tar du dina mått skall det nog inte vara några problem att förstora och utgå ifrån.

 • A är bakstycket och bredden blir alltså bredden på axlarna på kimonon. förslagsvis gör du den lite bredare än dina axlar är så hänger den lite fint och blir mindre typ kavajig. men det är ju en smaksak. längden på bakstycket bli längden på din kimono.
 • framstyckena B och C gör du lika långa som bakstycket med samma bredd nedtill som halva bredden på bakstycket. bredden i ovankant blir bredden nedtill minus tio centimeter (det blir alltså 20 cm i totalt för halsen. hänger ni med?)
 • ärmarnas (D) bredd blir dess omkrets och längden blir helt enkelt ärmlängden.
 • E är skärpet och det gör ni dubbelt så brett och i den längd som ni vill ha det. den viks sedan och bredden blir hälften av det ursprungliga.

1.  börja med att klippa ut delarna ur tyget och lägg på ett par centimeter i sömsmån så du har marginaler. klipp ut alla delarna förutom mönsterdel F som klipps och mäts senare (det är *kragen*/kantbandet).

sy en kimono 2. sy ihop de kortaste sidorna på framstyckena med kortsidan på bakstycket med raksöm som i figuren på bilden. tänk på att sy ihop dem räta mot räta. alltså med de sidor som skall vara utåt mot varandra. sy en kimono 3. sy ihop långsidan på ärmdelarna D och livstycket med raksöm. se till att mittpunkten på långsidan D sammanfaller med axelsömmen mellan bak- och framstycke.

kimono1000px44. sy ihop ärmen och sidan med en söm. börja från ärmen och sy nedåt fållen. på båda ärmarna såklart.

sy en kimono5. sicksacka alla sömmar och klipp rent ojämna kanter. sicksacka fållen i nederkant och ärmarnas fåll. vik upp ett par centimeter pressa och sy fållarna med raksöm.sy en kimono6. mät längden från kjolfåll till krage och till andra kjolfållen. klipp ut kragen/kantbandet (F) med bredden 8 centimeter och längden du får + 2 cm sömsmån. är inte ditt tyg tillräckligt lång så sy ihop två bitar. sy en kimono7. vik avig mot avig och sy ihop i kortändarna på kantbandet 1 cm in. vänd ut-och-in och pressa. sy en kimono8. nåla fast (F) mot fram och bakstyckets kant räta mot räta. sy ihop med raksöm och sicksacka. klipp rent alla lösa trådar. sy en kimono9. dubbelvik skärpet (E) och sy ihop långsidorna och ena kortsidan på skärpet. vänd åt rätt håll och stäng sista kortsidan med en raksöm eller för hand med små stygn. gör öglor med en broderinål under ärmarna fäst med knutar på insidan och trä i skärpet.klarklart! er tur!

ps. säg gärna om nivån var lagom eller om ni har några tips på hur en sömnadsguide kan förbättras så det blir så bra som möjligt om det kommer fler i framtiden. puss och kram

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Är sjukt dålig på att läsa mönster men detta fattar jag! Tack! Gör fler plz

  Josefin 2016-02-04 15:53:10
  Svara
 • Åh wow fasen vad bra!

  Rebecca 2015-07-20 13:28:46 http://www.dearpravda.blogg.se
  Svara
 • Men gud så bra guide! Har tyger jag köpt i indien som jag gärna skulle göra något liknande utav :)) Vet du hur mycket tyg som gick åt? Är jämt så dålig på att uppskatta det. Köpte nog 1 eller 2 m tyg sist, tror du det räcker? De är väl 150 på bredden eller så. Stor kram!

  Alexandra 2015-07-15 11:47:33 http://alexandrasidgwick.blogg.se
  Svara
  • Svar på Alexandras kommentar.

   tack vad kul att du gillade guiden! 2 meter borde räcka men vore jag du skulle jag ta mina mått och mäta ut innan jag började klippa. längden på kimonon går ju att variera också och detsamma gäller ärmlängden! testa på vettja! <3

   Sara Edström 2015-07-16 21:55:52
   Svara
 • Jättefint och pedagogiskt! Ska försöka testa senare i sommar!

  Klara 2015-07-12 22:35:31 http://projectamateurism.blogg.se
  Svara
 • Åh älskar detta! Vill så gärna sy mer men har ingen symaskin. Har du tips på någon bra, inte allt för dyr och framförallt inte för stor? Vilken använder du?

  Tuva 2015-07-10 10:17:10 http://www.tanttuva.se
  Svara
  • Svar på Tuvas kommentar.

   hej tuva! dessvärre har jag ingen som helst koll inom symaskinsdjungeln. jag syr på en husqvarna jag fick av min mamma och pappa i födelsedagspresent. det är den här: http://www.symaskinsexperten.se/Symaskiner/Husqvarna-Viking-Symaskiner/Eden-Rose-250M-Limited-Edition.htm?gclid=COPNrMK44MYCFWHbcgodXikJNQ och funkar finfint för mig i varje fall. kramiz

   Sara Edström 2015-07-16 22:01:34
   Svara
 • Ja! Mer sånt här! Fantastiskt med sömnadsguider pga du är så sjukt duktig.

  Mikaela 2015-07-09 22:02:51
  Svara
 • fantastisk.

  rebecca 2015-07-09 20:56:07 http://spaceherosuits.webblogg.se
  Svara
 • aah, grymt ju!

  hilda h 2015-07-09 15:23:21 http://www.radarmagazine.se/hildaholmdahl/
  Svara
 • Åh vilken fin guide! Superfin! <3

  Fredrikapåvinden 2015-07-09 12:11:07 http://Fredrikapavinden.com
  Svara
 • Är superpepp på detta! Har funderat på att köpa en från HM, men kanske ska leta efter ett snyggt tyg i stället! Det är ju trots allt roligare att ha på sig saker man sytt själv (om det blir bra då, hehe).

  Grymt också att sy-inläggen är på ingång tillbaka, älskade när du la upp sånt förr!

  Beatrice 2015-07-08 22:52:39 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • superfin!!! älskar dina sy-inlägg! tydliga och bra. och inspirerande!! puss!

  lisa 2015-07-08 22:19:20
  Svara
 • Och om någon tyckte att det där va för komplicerat så kommer här världens enklaste kimono-tutorial: http://www.brit.co/diy-kimono-tutorial/

  Superbra att ”öva” lite med innan man ger sig på Saras liiite svårare, men också snyggare, variant 🙂

  Mikka 2015-07-08 20:11:01 http://Kaptenpyjamas.blogg.se
  Svara
 • Älskar dina sy-inlägg!!

  Daisy 2015-07-08 19:50:28 http://vinylbrus.blogspot.com/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!