Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

REPRIS — »ett blogginlägg om pommes frites«

ett inläggsinslag här är repriser på torsdagar. som en variant av throw back thursday mycket lämpat för en som har en vår fylld med examensarbeten och annat men ändå vill visa er fina saker. det blir gamla favoriter alltså tidigare publicerade inlägg från arkivet. i dag ett blogginlägg om pommes frites från 2013. pga potatis är livets råvara och pommes frites bland det bästa som finns. 


det är några som frågat om hur vi går till väga när vi gör pommes. jora har gjort det till en liten vetenskap och så nu kommer ett supernördigt inlägg om friterad potatis.

börja med att skära de STORA (bakpotatis funkar fint t ex) potatisarna i stavar i önskad storlek. en kan skala de om en vill men vi brukar ha kvar skal på för det är gott. koka sen stavarna tills de blir mjuka.

lägg försiktigt upp de att torka i 1-2 timmar. obs att detta är ett kritiskt moment som kräver försiktighet ty de går väldigt lätt sönder som ni ser. här går det även bra att lägga in i frysen om en ska fritera vid annat tillfälle! asbra att ha liggandes och ta fram och fritera när en är sugen

sen i med raps-/frityrolja och termometer i en stor kastrull värm upp till ca 130 grader. se till att inte använda fläkten och ha ett lock nära till hands för att respektera brandrisken mvh mamma

nu friterar du stavarna omgång 1. när de är färdiga ska de icke fått färg men vara krispiga i kanterna. tar ca fem minuter. lägg dem att rinna av på hushållspapper t ex

sen värmer du upp oljan ännu mer till drygt 180 grader

och friterar de igen tills de fått fin färg. nu kan det gå fort så vakta dem noga!

ha på en himla massa havssalt

och persilja är gott också

sen är det fritt fram att äta din krispigautanpåmjukainuti-pommes t ex med en hemmavispad (eller hemmastavmixad) aioli. smaklig måltid!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
  • yuuuuum!!!!

    Gabriella 2016-04-07 16:41:35 http://Gabella.devote.se
    Svara
  • Åh herre!! Älskar potatis i all dess former men pommes frites är såklart favoriten. Det ser helt magiskt ut och ett rejält pommessug kickade precis in.

    Jenny 2016-04-07 10:36:26 http://mvhjenny.blogg.se
    Svara
  • 1. Vilken toppenidé! Älskar bloggformatet, MEN många guldkorn försvinner i arkiven.
    2. FY-FAN vad gott! Avlider. Är en potatis/pommes-älskare av rang och är mkt mkt taggad på att testa det här.

    Annie - lättlagat vegokäk 2016-04-07 10:26:31 http://vegokak.se/category/listor/
    Svara
  • Tycker att inläggsidén om repriser på torsdagar är helt fenomenal! Det finns verkligen såå många inlägg jag inte läst tidigare så det är en enorm skatt 🙂

    Sandra 2016-04-07 07:47:51 http://atilio.metromode.se
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Susanne Barnekow
Man
Niklas Berglind
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Fanny Ekstrand